trustpilot

De perfecte jurk bij je lichaamsvorm

Welke jurk past bij mij?    
Tips om de perfecte jurk voor jouw figuur te vinden!

Zoveel verschillende jurken en zoveel verschillende vrouwen. De zoektocht naar een perfecte jurk is niet altijd gemakkelijk. Zelfs wanneer een jurk er op de hanger super uitziet, kan het zijn dat hij niet mooi aansluit op jouw lichaamsvormen. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij de zoektocht naar de jurk van je dromen.

Pasvorm en kleur zijn belangrijke eigenschappen voor een jurk. Een goede pasvorm heeft alles te maken met hoe de jurk zit. Wanneer je bijvoorbeeld brede of juist smalle schouders hebt of grote of juist kleine borsten, kan dit ervoor zorgen dat een bepaalde jurk je wel of niet staat. Maar ook al zit een jurk super, als het niet jouw kleur is zul je hem waarschijnlijk toch niet kopen. Ook kleur en prints spelen namelijk een grote rol tijdens het winkelen. Wanneer je je verdiept in pasvorm en kleur kun je ze in jouw voordeel laten werken.

winkelen jurken

Kleur je jurk
Een gemakkelijk startpunt is de kleur van de jurk. Je kan werken met één kleur, meerdere kleuren gebruiken om de nadruk te leggen op bepaalde delen van je lichaam, of je kunt een print dragen.


Jurk met één kleur
Laten we aan het begin beginnen: jurken met één kleur. Het is belangrijk dat de kleur die je kiest voor je jurk past bij je huidskleur en je haarkleur. Wanneer je bijvoorbeeld iets blauws wil dragen kan dat, maar moet het wel een blauwtint zijn die past bij jouw  haar en huid. Hierbij geldt de volgende regel: Als je bleek bent kies je een blauwtint met weinig pigment (lichte kleuren), als je een normale huidskleur hebt kies je een blauwtint met een gemiddelde hoeveelheid pigment, als je een donkere huid hebt kun je helemaal los met felle kleuren. Om te checken of een bepaalde kleur jou staat, kun je bovendien de volgende truc toepassen. Neem de jurk en een spiegel mee het daglicht in. Hou de jurk onder je kin en kijk in de spiegel. De kleur zal reflecteren onder je kin, neus en wenkbrauwen. Krijgt je huid hierdoor een mooie gloed? Dan is dit jouw kleur. Wanneer je er daarentegen eerder slechter uitziet, kan je de jurk maar beter niet aantrekken.


Jurk met verschillende kleuren
Wanneer je de eerste stap onder de knie hebt, zou het kunnen dat je verschillende kleuren wilt gebruiken om een bepaald effect te bereiken. In één jurkje, of door te combineren met een vest, jasje, legging of accessoires. Je kunt kleuren op verschillende delen van je lichaam gebruiken om daar de aandacht op te leggen. Op die manier is kleur een handig middel om bepaalde lichaamsdelen meer of minder in het oog te doen springen. Donkere kleuren verkleinen en versmallen delen van het lichaam die ze bedekken, heldere of lichte kleuren leggen juist een accent en trekken de aandacht naar het gedeelte van het lichaam dat ze bedekken. Gebruik kleur op het bovenste deel van je lichaam om de illusie van lengte te creëren. Kleur op het onderste deel van je lichaam maakt je juist kleiner.


Jurk met Print
Een andere manier om kleur te gebruiken is in een print. Veel mensen zijn, ten onrechte, in de vooronderstelling dat een print niets voor hen is. Niets is minder waar: prints zijn een perfect middel om de symmetrie van je lichaam in balans te houden. Wanneer je ervoor kiest om een print te dragen, zijn er twee dingen waar je op moet letten: de grootte en de plaats van de print. Een print die op de hele jurk wordt herhaald kan visuele harmonie creëren. Als je zo’n jurk in balans brengt met een neutraal vest, jasje, legging of accessoires, geeft het je bovendien een verfijnde en zelfverzekerde uitstraling. Bij een print op een bepaalde plaats, krijgt die plaats de focus. Zorg daarom voor een donkere kleur op de gebieden die je kleiner wilt laten lijken en heldere grote print op de delen die je juist meer volume wilt geven. Ook de grootte van de print is erg belangrijk. Een relatief kleine print geeft je lichaam meer volume en maakt dat het groter lijkt dan dat het daadwerkelijk is. Een grote print kan er aan de andere kant voor zorgen dat je lichaam kleiner lijkt.


Wat is jouw lichaamsvorm? En welke jurk past daarbij?
In dit gedeelte van het artikel worden drie lichaamsvormen beschreven: de zandloper, de driehoek en de rechthoek.

Zandloper

Vrouwen met dit lichaamstype hebben grote borsten en brede heupen. Als jouw lichaam een zandlopervorm heeft staat bijna iedere jurk jou goed. Gebruik je natuurlijke lichaamsvormen door ze te accentueren. Draag bijvoorbeeld vrouwelijke jurken met een decolleté en een accent op je taille. Ook wikkeljurken, getailleerde jurken, two-piece jurken en corsetjurken staan mooi bij een zandlopervorm omdat ze je natuurlijke rondingen goed laten uitkomen. De ideale lengte is bij de zandlopervorm tot op de knie. Jurken met een empirelijn zijn minder geschikt bij dit lichaamstype. Ook kun je wanneer je zandlopervormen hebt beter geen jurken met veel versieringen dragen. Die maken dat je er zwaarder uitziet dan je eigenlijk bent.

jurken shoppen 

lichaamsvorm jurk

Driehoek

Vrouwen met dit lichaamstype hebben kleine borsten en brede heupen. Kies wanneer je een driehoekige lichaamsbouw hebt voor korte uitlopende jurkjes die je heupen verhullen en je benen laten zien. Jurken met een empirelijn zijn perfect voor dit lichaamstype omdat de stof vanuit een hoge taille mooi over je heupen valt. Omdat het accent aan de bovenkant van de jurk ligt, leidt de jurk de  aandacht af van het onderste deel van je lichaam en lijkt het alsof je langer bent. Verder kun je jurkjes dragen met  een aangesloten top en een uitlopende rok. Strapless jurkjes staan goed, maar als ze niet jouw ding zijn kun je ook een halterjurk met een ronde hals dragen. Jurkjes met versieringen aan de bovenkant, zorgen ervoor dat je borsten groter lijken en zijn daardoor een echte musthave. Draag liever geen jurken met spaghettibandjes of boothals en blijf uit de buurt van jurkjes met geplooide stof rond het middel: dit zal je heupen juist accentueren.

jurken online


jurken driehoek
 

Rechthoek

Vrouwen met dit lichaamstype hebben kleine borsten en smalle heupen. Als je dit lichaamstype hebt, heb je van nature weinig ronde vormen.  Daarom kies je voor een jurk waarmee het lijkt alsof je toch rondingen hebt. Je kunt dit doen door een jurk te dragen die de aandacht op je borsten legt. Jurkjes met een empirelijn geven de indruk dat je grotere borsten hebt en kunnen voor wat extra vorm zorgen. Als je de nadruk wilt leggen op je borsten is een v-hals een goede manier om dat te doen. Een andere optie is om een look met meer rondingen te creëren door de nadruk te leggen op je taille. Je kunt dit doen met bijvoorbeeld versiersels, riempjes, sjaals of linten: elke omlijnde tailleband werkt. Om je schouders breder te laten lijken werkt een halternek goed. Ook kun je kiezen voor een jurk met vollere mouwen. Korte jurkjes staan erg goed als je dit lichaamstype hebt. Show some leg! Draag geen hele strakke of plakkende stofjes: deze voegen niets toe aan jou smalle vormen.

jurken online