Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang €5 shoptegoed

Smart casual dresscode

Smart casual is misschien wel de allermoeilijkste dresscode die er is, want er blijft veel over voor individuele interpretatie. Het woord smart staat namelijk voor netjes en dat is iets wat iedereen op zijn eigen manier beleeft of interpreteert. Wat voor jou netjes is, vindt een ander misschien chic of juist casual. Kortom, best lastig dus! Maar met wat handige tips kun je echt een smart casual outfit samenstellen waarmee je overal voor de dag kan komen.

Smart casual kledingvoorschriften

Smart casual staat voor netjes en casual. Maar interpreteer casual niet als vrijetijdskleding. Het is nog steeds de bedoeling dat je netjes en gekleed verschijnt. Wat juist leuk is aan deze dresscode, is dat je er wel je eigen identiteit in kwijt kunt. In tegenstelling tot de striktere dresscodes, is een vleugje fashion hier echt toegestaan. Draag dus met een gerust hart een mooi jurkje, mantelpakje of broekpak dat aan de laatste trendkleur voldoet of een silhouet heeft dat dit seizoen heel populair is. Het materiaalgebruik bij smart casual mag gevarieërd zijn. Zorg ervoor dat je outfit wel rust uitstraalt en probeer te schreeuwende prints of zware materialen te vermijden. Kies je voor eenvoud in je outfit, dan mag je best de aandacht naar je accessoires laten gaan. Een meer opvallende schoen of tas is prima geschikt. 

Tips voor een smart casual dresscode 

  • Draag natuurlijke materialen zoals katoen, zijde of linnen en combineer. 
  • Kies voor accessoires met een casual touch, zoals een denim tas.
  • Draag kleur: smart casual en helemaal zwart gaan moeilijk samen    
  • Zoek contrast op door een eyecatcher te kiezen in je outfit 
  • Draag laagjes, een romantische jurk met een leren jasje bijvoorbeeld 
  • Verwar smart casual niet met sporty, dus geen hoodies of sweaters  

Het verschil tussen smart casual en casual chic 

Een variatie op de dresscode smart casual is casual chic. Het verschil tussen deze twee is klein. Je ziet het met name aan bijvoorbeeld de sieraden. Bij casual chic zijn deze meer klassiek, traditioneel. Een horloge is minder opvallend, oorbellen kleiner en bijvoorbeeld gemaakt van edelmetaal. Dat geldt ook voor de andere accessoires. Een schoen zal eerder iets rustiger zijn en een tas is minder opvallend. Kun je bij smart casual best met een multicolor tas voor de dag komen, bij casual chic ligt een clutch of een eenvoudige schoudertas eerder voor de hand. De make up van casual chic kan ook net iets verschillen. Kies je bij smart casual voor een zachte blush en gloss, bij casual chic mag je de lippen of ogen best wat extra aanzetten.    

Laat je persoonlijke stijl zien  

Als je een beter idee hebt van de do's en don't bij de dresscode smart casual, is het ook makkelijker om er je eigen twist aan te geven. Dat kan van heel subtiel (een opvallende armband, eyecatching nagellak of een felle lipstick) tot het kiezen van een opvallend kledingstuk. Bijvoorbeeld een jurk met een spannende print of juist een jasje of blazertje dat alle aandacht trekt. Kom je voor de eerste keer in een omgeving, kies dan voor een meer ingetogen look en neem desnoods wat leuke accessoires en make-up mee in je handtas. Zo sla je zeker never de plank mis!