Dresscode gala

Een gala met een speciale dresscode in het vooruitzicht? Want wat trek je aan? Wat zijn precies de kledingvoorschriften voor een gala en hoe belangrijk is dat je je er echt aan houdt? Oftewel, hoe kan je er je eigen interpretatie aan geven en ervoor zorgen dat je binnen de dresscode toch je eigen persoonlijkheid kunt laten zien! Lees onderstaande tips ter voorbereiding op je aankomende gala. Wij garanderen je, jij zult daarna precies weten waar je op moet letten om gepast en stijlvol voor de dag te komen!    tes

Gala: de kledingvoorschriften

Bij een officieel gala is de dresscode white tie. Denk bij dit soort gala's aan benefietavonden, high societyfeesten en celebrityparty's waar veel vooraanstaande personen komen. Dan is een lange jurk een absolute must, vaak met handschoenen en juwelen. Heb jij een gala bijvoorbeeld van het werk, studentenvereniging, universiteit of school? Dan mag het vermoedelijk wel net wat losser en uitgesproken.  

 

Korte of lange jurk naar een gala?

Officieel is een korte jurk dus not done bij een echt gala en draag je lang. Maar heel vaak worden op minder formele gala's ook cocktailjurkjes gedragen. Die zijn kort! Informeer even bij de organisatie wat de bedoeling is en wat is toegestaan. Of overleg met je vriendinnen. Dragen zij allemaal een korte jurk, dan is dat ongetwijfeld geen punt op dit galafeest. Om je look extra klasse te geven, kan je kiezen voor een bolerootje of een omslagdoek voor aankomst en vertrek. En draag zeker panty's. 

 

Gala: welke kleuren dragen?

Bij een echt formeel gala zijn kleuren ingetogen en klassiek. Zwart is veelvoorkomend en dat geldt ook voor grijstonen en nudetinten. Versieringen zijn opvallend en vaak handwerk, maar niet over the top. Pailletten en strass, transparante stoffen en kant: het kan allemaal maar is vaak wel ton-sur-ton en het een of het ander. Is een kort jurkje geaccepteerd op je gala, dan is er vaak ook meer ruimte voor kleur of een combinatie tussen kleur en zwart. Pastels zijn minder geschikt voor een gala, over het algemeen maken ze flets en benadrukken ze minder goed het feestelijke karakter van de avond. Denk bij het kiezen van je jurk vooral ook na over je eigen stijl. Past deze jurk bij jouw persoonlijkheid? Alleen dan zul je je er geweldig in voelen. Wil je eerst weten welke kleuren jou mooi staan? Doe dan een kleuranalyse. 

Accessoires bij dresscode gala 

De jurk is het middelpunt van alle aandacht op een gala of bal, maar met de accessoires maak je jouw look echt compleet en persoonlijk. Zorg voor een naadloze aansluiting van de accessoires op je jurk. Dus dezelfde kleuren terug laten komen. Je mag best uitpakken, bijvoorbeeld met een statement necklace of grote oorhangers. Een clutch mag op een gala ook echt niet ontbreken. En met de huidige trends kan ook die de eyecatcher zijn van waaruit je de andere accessoires om de outfit compleet maakt. Veel aandacht is er ook voor het haar en een haarsieraad is ook absoluut een optie, superorigineel en trendy! Wil je edelmetaal dragen, zorg er dan voor dat je alleen goud of alleen zilver draagt. Komen er kristallen terug in je jurk? Draag die dan ook in bijvoorbeeld de oorbellen.   

Schoenen bij een gala

Niet aan te ontkomen, naar een gala draag je onder je mooie jurk een paar pumps. Eenvoudig, ondersteunend bij je outfit en zonder teveel poespas. Maar wel met flinke hoogte! Hopelijk kun je dus op hakken uit de voeten! Laarzen of platte schoenen zijn eigenlijk echt een no go. Kun je niet lopen op hakken, kies dan voor een ballerinaatje en een lange jurk, zodat je die lage schoenen mooi kunt camoufleren. Geen zin om veel te investeren in pumps? Bij goedkopere schoenketens heb je voor een paar tientjes echt al fantastische pumps. En om knellende voeten tegen te gaan, draag je inlegzooltjes die voor demping zorgen en blaren voorkomen. Zo kom je de avond zeker door! 

Gala: wat te vermijden 

Op een gala pak je uit en bescheidenheid is overbodig. Dus wat mag niet: underdressed zijn! Dat kan vanzelfsprekend op tal van manieren, haast teveel om op te noemen. Draag in elk geval geen blazer, neem geen grote tas mee en ga niet zonder make-up. Zorg ervoor dat je basis ook in orde is. Uitstekende (of juist missende) beha's zijn een echte no-go. Er zijn tegenwoordig heel wat hulpmiddeltjes om je ondergoed weg te werken of kleding vast te plakken, zoals bijvoorbeeld onzichtbare plakbeha's. Zorg dus ook zeker voor een passende jurk, want te klein of te strak betekent bij cocktail heel snel: ordinair. Wil je een buikje verdoezelen? Kies dan voor shapewear. Let wel op dat je bij een lichte jurk kiest voor nudekleurige shapewear, want het moet absoluut onzichtbaar zijn.  


Heb je alle do's en don'ts nu helemaal in beeld? Dan kan het shoppen voor een galajurk echt gaan beginnen. Hieronder zie je een selectie van onze feestelijke jurkjes, maar er is nog veel meer!