Dresscode cocktail

Cocktailparty's zijn hot en happening! En jij zoekt waarschijnlijk naar de kledingvoorschriften, omdat je zo'n feest in het vooruitzicht hebt. Maar voordat je daadwerkelijk aan de cocktails gaat, is daar natuurlijk het dilemma van de dresscode. Wat moet je dragen als de dresscode cocktail is? En wat is het verschil tussen een galajurk en een cocktailjurkje, black tie en white tie? Adem in, adem uit: we gaan je alles uitleggen over de dresscode cocktail. Er zijn gelukkig genoeg kenmerken te noemen. Houd je je aan de juiste regels, dan steel je de show in je eigen cocktaillook. 

Dresscode cocktail: korte pittige jurken

In de jaren vijftig en zestig ontstond de cocktailjurk als een minder stijve variant op de avondjurk. En dat verschil geldt eigenlijk nog steeds. Cocktail is lekker pittig. Je draagt het naar een feestje waar uiteindelijk het dak eraf gaat, terwijl gala of avondtenue vaak chiquer is. Het mooie is dat een cocktail dresscode ruimte overlaat aan individuele interpretatie en dus jouw persoonlijke kledingsmaak. Dit in tegenstelling tot gala waar elke vrouw in een lange, meestal donkere jurk verschijnt met opgestoken haar. Met cocktail mag je los gaan, dus ook een gekleurde jurk, veel glitter en los haar zijn geen enkel probleem!  

         Tips bij de dresscode cocktail

  • Laat je stijl spreken met kleur, silhouet en materiaal
  • Kies een cocktailjurk met een lengte net onder, op of boven de knie
  • Durf uit de band te springen met de accessoires die je kiest
  • Kies voor pumps, liever niet voor laarzen
  • Ook sieraden mogen opvallen, dus shine!
  • Zorg voor shapewear of tools om je silhouet te perfectioneren
  • Vergeet de panty's onder je cocktailjurk niet    

Kledingvoorschriften dresscode cocktail  

Wanneer de dresscode cocktail is, dan is het betreffende feestje meestal hip en trendy. Dat betekent dus dat je je eigen modebewustzijn mag gebruiken om er goed uit te zien. 

Korte jurk
Het belangrijkste is dat bij deze dresscode voor vrouwen eigenlijk altijd een korte jurk hoort, dus op of boven de knie. Galajurken en cocktailjurken worden vaak met elkaar verwisseld, maar een officiële galajurk is lang en een cocktailjurk kort. Maar, daar staat weer tegenover dat met name op schoolgala's de meisjes niet in een lange galajurk naar het bal gaan, maar juist in een cocktailjurkje. Dus twijfel je of je voor jouw feest cocktail of gala moet dragen? Vraag het aan de gastheer of gastvrouw!

Kleuren
Veel vrouwen kiezen vaak voor zwart, maar een cocktailjurk mag zeker ook gekleurd zijn. In het oog springende kleuren zoals rood, smaragdgroen en blauw zijn minstens zo geschikt. Ga niet snel voor pastelkleuren als je niet heel zoet en braaf wilt overkomen. Nude kleuren en poedertinten zijn prachtig, zeker als je een getinte huid hebt. 

Panty 
Een jurkje is eigenlijk altijd gecombineerd met panty's, behalve als je echt op een warme zomerlocatie bent. In de winter draag je bij voorkeur zwart of een kleur die past bij de jurk. De panty hoeft niet dekkend te zijn, 20 denier of 30 denier is perfect. In de zomer kan je ook een zomerpanty dragen, die is vrijwel onzichtbaar, maar zorgt voor perfect uitziende benen. 

Accessoires 
Belangrijk is dat de accessoires en sieraden goed matchen en samen met het jurkje en de schoenen een duidelijk geheel vormen. Kies dus kleuren die bij elkaar passen en kijk bijvoorbeeld of de knoopjes of ritsen van je tas zilverkleurig of goudkleurig zijn. Pas daar de rest van de accessoires op aan. Bij cocktail draag je best wel eyecatchers, bijvoorbeeld grote oorbellen of een statement necklace. Qua tas is een clutch écht perfect. 

Schoenen
En ja, schoenen: killer heels zijn wel aan te bevelen! Niet iedere vrouw is er even blij mee, maar feit is wel dat je met hoge hakken echt een extra vrouwelijke look neerzet. Draag liever geen laarzen, maar juist pumps. Je benen mogen gezien worden! En om knellende voeten tegen te gaan, draag je inlegzooltjes die voor demping zorgen en blaren voorkomen. Zo kom je de avond zeker door! 

Mixen en matchen 
Glitter en glamour mag tijdens een cocktailfeestje, dus strass en pailletten: geen enkel probleem. Zoals altijd geldt: less is more. Dus zitten er al pailletjes op je jurkje, zoek dan juist een tas of schoenen uit die dat niet hebben. Door het niet helemaal over de top aan te pakken, ontstaat balans en rust in je outfit. En dat zorgt weer precies voor die classy look die bij een cocktailparty zo belangrijk is. 

Cocktail: wat te vermijdenCocktailjurken zijn over het algemeen wat bloot. Zorg ervoor dat je basis daarom ook in orde is. Uitstekend (of juist missende) beha's zijn een echte no-go. Er zijn tegenwoordig heel wat hulpmiddeltjes om je ondergoed weg te werken of kleding vast te plakken, zoals bijvoorbeeld onzichtbare plakbeha's. Zorg dus ook zeker voor een passende jurk, want te klein of te strak betekent bij cocktail heel snel: ordinair. Wil je een buikje verdoezelen? Kies dan voor shapewear. Let wel op dat je bij een lichte jurk kiest voor nudekleurige shapewear, want het moet absoluut onzichtbaar zijn. Kies je voor peeptoes of slingback shoes bij je cocktailjurkje. Zorg er dan voor dat je een naadloze panty draagt. 

Heb je alle do's en don'ts nu helemaal in beeld? Dan kan het shoppen voor een cocktailjurk echt gaan beginnen. Hieronder zie je een selectie van onze feestelijke jurkjes, maar er is nog veel meer!