Als het gaat om huwelijksetiquette is het een van de grootste vragen: mag je als gast een witte jurk aan naar een bruiloft? Logischerwijs wil je niet in het vaarwater van de bruid komen en ook niet alle aandacht op jezelf vestigen. Het is immer niet jouw grote dag, maar die van je zus, vriendin, broer of vriend. Wij zetten de do’s en don’ts voor je op een rijtje.

witte jurk naar bruiloft 


Het antwoord op de vraag: ‘kan ik een witte jurk dagen naar een trouwerij?’ is heel eenvoudig. Nee, dat kan je beter niet doen. Er zijn slechts twee uitzonderingen hierop. Als eerste wanneer het is gewenst omdat er een witte dresscode geldt. Een tweede optie is dat je volledig zeker weet dat de bruid en bruidegom zelf niet voor wit of een zeer lichte kleur hebben gekozen. Vrees overigens niet over wit in accessoires of bijvoorbeeld een blouse wanneer je een mantelpak draagt. Zolang de kleur wit ondergeschikt is in je outfit en dus puur dient om accenten te leggen, is er niets aan de hand.

Wat voor jurkje draag je dan wél naar een bruiloft?
Wit is dus uit den boze. Maar wat kan wel? Vanzelfsprekend hangt het voor een groot deel af van het soort bruiloft dat je gaat bezoeken. Zijn de bruid en bruidegom zelf casual types, dan zullen zij iets anders van je verwachten dan wanneer iedereen in jacquet gaat. Wanneer je het bruidspaar goed kent, dan zal het waarschijnlijk niet zo moeilijk zijn om je jurkje af te stemmen op hun interpretatie van feestelijk en smaakvol. Houd altijd in het achterhoofd dat sophisticated gewenst is. Overdag bij voorkeur panty’s en een jurkje waarbij de schouders bedekt zijn, al dan niet omdat je over je jurk een vestje of jasje draagt. Niks mis met een mooi decolleté of een beetje skin, maar kies niet voor een al te diepe hals en voor de roklengte is op de knie absoluut het meest smaakvol.


Mag je zwart aan naar een bruiloft?
Dat een wit jurkje absoluut niet kan naar een bruiloft, daar is iedereen het wel over eens. Zwart daarentegen is een twistpunt. Waar de een zegt dat zwart enkel geschikt is voor begrafenissen, heeft een ander bruidspaar er totaal geen moeite mee. Belangrijke tip is dus om het bij de ceremoniemeester na te vragen. Dan weet je het zeker! En ben je gewoon ontzettend verknocht aan je zwarte jurkje en wil je deze hoe dan ook dragen? Zorg dan wel voor feestelijke accenten, zoals een kleurrijke tas, mooie opvallende sieraden of schoenen met een kleurtje. Een statement ketting of opvallende oorbellen zijn bij uitstek geschikt om je zwarte jurkje een feestelijke touch te geven. Trouwens nog wel handig om rekening mee te houden: zwart op een zonnige zomerbruiloft kan voor jezelf minder prettig zijn als het erg warm wordt!

Mogen mannen witte of zwarte kleding dragen?
De witte en zwarte jurken bij dames hebben we nu besproken, maar hoe zit het bij mannen? Eigenlijk geldt hier hetzelfde (al achten we de kans sowieso klein dat een man in een wit pak op een bruiloft verschijnt). Kies voor lichte kleuren zoals zand, grijs of bruin. En geef de outfit een feestelijk tintje met een kleurrijke das. Ook niet doen als man naar een bruiloft: je eigen trouwpak aantrekken. Dat is gewoon net iets too much. Niet alleen de bruid, maar ook de bruidegom heeft het verdiend om vandaag te shinen. Dus ga niet in vol ornaat in je eigen superfeestelijke pak van jouw grote dag.
 

Inspiratie voor jurkjes naar een bruiloft
Bij Dresses Only vind je een keur aan jurkjes voor feestelijke momenten zoals een trouwerij. We kiezen ze speciaal uit op zowel feestelijkheid, kwaliteit, kleur, silhouet en pasvorm. Onze collectie bruiloftsjurkjes is uniek en wisselt continu. Bekijk hieronder de collectie. Alle feestjurkjes shop je uit voorraad en worden al binnen een werkdag thuisbezorgd. Jouw vraag over het dragen van een wit jurkje naar een bruiloft is allang niet belangrijk meer. Er is nog zoveel meer te kiezen!