Polyester in kleding: feiten en fabels

Polyester in kleding: veel vrouwen hebben er een hekel aan! Omdat ze bij polyester nog altijd denken aan zweet, badpakkenstof, glimmende textuur, weinig draagcomfort. Geloof ons, ook wij hebben de jaren ’80 en ’90 horror van polyester in trainingspakken en glansblousjes meegemaakt. Gelukkig heeft de techniek sindsdien niet stilgestaan en er is met name de laatste vijftien jaar heel veel verbeterd aan de kwaliteit van polyester. Sterker nog, je draagt waarschijnlijk veel vaker polyester dan je zelf denkt. En met plezier ook nog! Wist je bijvoorbeeld dat de allerbeste sportmerken ter wereld polyester gebruiken om die fijne, lichtgewicht ademende hardloopshirts van te maken? Lees hier de fabels en feiten over polyester die DressesOnly voor je heeft samengesteld.


Zet je vooroordelen even opzij en denk niet terug aan die oververhittende kleding die je ooit droeg. Oftewel vergeet het ‘oude polyester’ en lees over de fijne eigenschappen van polyester in de 21e eeuw. Wist je trouwens dat de SALE is begonnen? Shop jouw favorieten (polyester) jurkjes nu met hoge korting!

Polyester is een ademend
Sommige mensen zweren bij natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld katoen en linnen, omdat ze vocht opnemen en goed aanvoelen op het lichaam. Dat kan inderdaad een voordeel zijn en is prettig als je slaapt of slechts gemiddeld zweet. Maar zweet je veel, dan weet je dat deze stoffen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding, niet zo charmant. Polyester of polyamide (het zusje van) nemen juist geen vocht op, maar sturen het naar buiten. Zo kan vocht verdampen zonder dat het vlekken achterlaat. Bijkomend voordeel is dat je het ook niet koud krijgt, bijvoorbeeld na het sporten of wanneer op een warme dag de zon verdwijnt of de avond valt. Dat vocht is namelijk allang weg en gaat niet vervelend klam aanvoelen. De polyesterkwaliteiten die wij in onze shop verkopen, zijn ontwikkeld door de meest toonaangevende stofproducenten ter wereld en worden toegepast door de grootste sportmerken. Zweten in onze polyesters? Gegarandeerd niet!


Polyester is kleurvast
Kijk eens in je kledingkast. Je shirts en jurkjes van katoen en viscose zijn na een aantal wasbeurten ongetwijfeld de diepte van hun oorspronkelijke kleur verloren. En dat is niet gek, want dat is de eigenschap van natuurlijke stoffen. Wanneer je kiest voor polyester zal dit niet gebeuren, zelfs niet wanneer je je jurkje in de volle zon te drogen hangt. De kleurechtheid van polyester is zo goed omdat de stof pas op een zeer hoge temperatuur smelt. Daarom kunnen betere printtechnieken gebruikt worden dan bij veel andere stofsoorten. Deze zijn perfect bestand tegen invloeden van buitenaf (zon, wassen, strijken) en behouden zelfs bij intensief gebruik hun kleur. En de kleuren zijn sowieso vaak veel intenser en sprankelender! 

Polyester is kreukvrij
Verreweg de meeste polyester- en polyamidestoffen zijn nagenoeg kreukvrij. Dat is fijn tijdens het dragen. Denk maar eens aan je linnen rokje of je zijden blouse die in no time vol helemaal kreukt. Daar kan je spuitbus stijfsel die je bij het strijken gebruikt, echt niet tegenop. Zoiets zal je met polyester niet gebeuren en zo zie je er de hele dag verzorgd uit. Bijkomend voordeel is ook dat polyester na wassen nauwelijks gestreken hoeft te worden. Zeker wanneer je je jurk of blouse vochtig uithangt, is het niet nodig. In onze shop vind je speciale polyesterkwaliteiten die volledig travelproof zijn en dus nooit kreuken. Ideaal als je veel reist of gewoon helemaal geen zin in strijken hebt (wat wij ons prima kunnen voorstellen!).


Polyester blijft heel lang mooi
Je las net al over de kleurafname bij veel natuurlijke stofsoorten, waar je bij polyester geen last hebt. Datzelfde geldt voor de pasvorm, die vanwege de stabiele polyestervezel erg lang goed blijft. Wanneer je kiest voor polyester in je jurkje of kledingstuk, weet je dus dat je er lang van kunt genieten. Zeker wanneer je je kleding met zorg wast, zal de uitstraling perfect blijven. Lees daarom altijd goed de wasvoorschriften op het etiket!


Hoe vind je goede kwaliteit polyester?
Men denkt vaak: polyester is goedkoop en wordt dus met name gebruikt door goedkope merken. Dit is deels juist. We zien het nog steeds wel bij merken en kledingketens met massaproductie. Ze gebruiken ‘ouderwetse’ polyesterkwaliteiten om kleding zo goedkoop mogelijk te houden. Ontzettend jammer, want daarmee doen ze het imago van polyester onterecht schade aan! Kwalitatieve polyester herken je allereerst aan de manier waarop deze aanvoelt. Stevig, maar luchtig en licht tegelijk. Hoogwaardige polyester heeft over het algemeen ook weinig glans (in tegenstelling tot de goedkope variant). Steeds meer merken kiezen bovendien voor een materialenmix waarin polyester is gecombineerd met andere stofsoorten. Dan heb je bijvoorbeeld de voordelen van katoen en polyester bij elkaar. In alle gevallen is prijs een goede raadgever. Exclusieve merken die polyester verwerken in hun kleding, werken samen met de hoogwaardige producenten die innovatieve en technisch doorontwikkelde polyesters maken. De uitstraling van deze stof heeft totaal geen overeenkomsten met wat jij waarschijnlijk van polyester vindt of wat de budgetketens gebruiken om hun kleding zo goedkoop mogelijk te houden. 


Polyester en duurzaamheid
Misschien verwacht je dat je uit het oogpunt van duurzaamheid beter kunt kiezen voor bijvoorbeeld katoen, wol of zijde in plaats van polyester. Toch is niets minder waar. Katoen is verreweg de grootste milieuvervuiler als het gaat om stofgrondstof, omdat de teelt van katoen bijzonder intensief is. En ook wol en zijde zijn allerminst milieuvriendelijk te vervaardigen en te hergebruiken. Polyester is minder schadelijk. Bovendien gaat kleding waarin polyester is verwerkt langer mee en is het eenvoudig te recyclen. Ook uit het oogpunt van duurzaamheid (zowel in je eigen kledingkast als in algemene zin) is polyester een verantwoorde keuze. Ons advies: zet je schroom overboord en probeer het gewoon. Het geavanceerde polyester van de 21e eeuw zal je niet teleurstellen! 

Jurken van Freebird Zwarte jurken Jurken met bloemenprint
Jurken van AAIKO Blauwe jurken Jurken met bohemianprint
Jurken van Dressesonly Rode jurken Jurken met animalprint
Jurken van Smashed Lemon Groene jurken Effen jurken
Jurken van Geisha Roze jurken Jurken met grafische print
Jurken van K-Design Bruine jurken Gestreepte jurken
Jurken van Tramontana Witte jurken Geruite jurken
Gerelateerde berichten
  1. Alles wat je wilt weten over katoen! Alles wat je wilt weten over katoen! Een kledingstuk dat gemaakt is van katoen komen wij vaak genoeg tegen. Het is een veelgebruikt materiaal en onmisbaar in de fashionwereld. Alleen, wat is katoen nu eigenlijk en waar moet je rekening mee houden? Wij hebben het voor je uitgezocht en