Een jurk korter maken: hoe doe je dat zelf? En is het eigenlijk wel verstandig om het zelf te doen? Met deze tips helpen we je op weg. 

Het is echt niet onmogelijk om een jurkje zelf korter te maken, maar je moet wel handig zijn. En een naaimachine is aan te raden, want heel precies werken met de hand is echt ontzettend moeilijk. Dus ben je gezegend met een scherp oog en creatieve handen, dan zijn deze tips absoluut handig voor jou. En natuurlijk kun je 'm ook bij een goede kleermaker achterlaten, want kleding verstellen is echt een vak. 


1. Ga niet te kort door de bocht

Als je een jurk korter wilt maken zodat ie jou perfect past, ga dan niet voor half werk. Simpelweg een paar centimeter eraf is niet voldoende. Begin met het aantrekken van de jurk en laat iemand anders hem afspelden. Zo valt hij aan de voorzijde en achterzijde gelijk. Wat is het verschil als je hem niet eerst aantrekt? Bijvoorbeeld je schouders en borsten bepalen de lengte van de jurk. Dus heb je volle borsten, dan mag de jurk aan de voorkant misschien wat langer zijn dan aan de achterkant. Gezegend met een paar ronde billen? Dan wil je wellicht wat extra centimeters op het rugpand. Zo krijg je geen afdakje. 

2. Pas met de schoenen die je gaat dragen
Ga je de jurk die je korter wilt maken, dragen met hakken: doe deze dan aan als je 'm gaat passen voor de verstelwerkzaamheden. Hakken zorgen er namelijk voor dat je postuur verandert. Wil je je jurk zowel met als zonder hakken gaan dragen, kies dan een schoen of pump met een gemiddelde hak om door te passen. Optisch wordt een kledingstuk dat je met hakken draagt aan de achterzijde korter en aan de voorzijde langer. Houd daar rekening mee als je de jurk gaat afspelden. 

3. Meet de lengte van de jurk vanaf de grond
Weet je hoe lang de jurk mag worden, meet dan rondom vanaf de grond. De grond is altijd stabiel en gelijk, meet je vanaf de taille of schouders, dan kan dit een verschil opleveren. Je jurkje kan dan nog steeds ongelijk worden. Niet doen dus! 

4. Let op de zoomlengte
Als je je jurk korter maakt, moet je er nog net zo charmant mee kunnen zitten als toen hij nog de originele lengte had. Zorg dus dat je altijd voldoende stof overhoudt voor het maken van een mooie zoom. Weet je al in de winkel dat een jurk flink te kort is en heeft deze een split? Realiseer je dan dat het moeilijk wordt om hem zelf makkelijk in de lengte in te nemen.

5. Kort de voering mee in
Heel logisch, maar ook heel belangrijk: kort de voering mee in. Je kunt in basis met dezelfde lengte inkorten, maar pas op met korte jurkjes. Voor je het weet kruipt de voering omhoog of gaat de jurk ongewenst doorschijnen. Houd hier dus ook al rekening mee in de winkel. Gaat een kortere voering niet tot ongewenste gevolgen leiden? 

6. Te kort? Probeer dat altijd te voorkomen
Bij het korter maken van elk kledingstuk geldt: wat eraf is, kan er niet meer aan. Dus werk met geduld en aandacht. Liever nog een stukje extra eraf dan ineens teveel. Afgeknipte stof krijg je niet meer terug aan de jurk. 

Nu heb je een aantal belangrijke tips die je helpen bij het korter maken van jurken (en rokken). Beter is natuurlijk om direct de juiste maat te shoppen en de perfecte lengte te vinden. Shop je bij Dresses Only, dan vind je altijd informatie over de lengte van de jurk bij het product. En heb je vragen: dan staan we je graag telefonisch, per e-mail of chat te woord. Bezoek nu alle jurken uit de collectie.