Alles wat je wilt weten over katoen!

Een kledingstuk dat gemaakt is van katoen komen wij vaak genoeg tegen. Het is een veelgebruikt materiaal en onmisbaar in de fashionwereld. Alleen, wat is katoen nu eigenlijk en waar moet je rekening mee houden? Wij hebben het voor je uitgezocht en delen het graag met je.

 

Wat is katoen?
Katoen is één van de oudste textiel-grondstoffen die we kennen en deze grondstof is de basis voor bijna 40% van alle textiel. De grondstof katoen komt van de katoenplant. Het pluizige gedeelte van de katoenplant is het katoen. Om deze plant te laten groeien en bloeien heb je veel water, warmte en bescherming tegen ziekten en parasieten nodig. Wanneer de katoenbollen open zijn worden ze handmatig of machinaal geplukt en in containers vervoerd om gewassen te worden. Na het wassen worden er draden gespannen en gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken. De grootste katoenproducent is China met 24% van de gehele katoenproductie. Gevolgd door de Verenigde Staten, India, Pakistan en Brazilië.

P.S. De katoenplant is ook leuk in een vaas! 

Eigenschappen van katoen
Nu weet je waar katoen vandaan komt en hoe katoendraden gemaakt worden. Wat ook erg handig is om te weten zijn de voor- en nadelen van deze grondstof. Een leuk feitje is dat katoen een plantaardige stof is en plantaardige stoffen bevatten cellulose. Een simpel velletje papier is ook plantaardig en bevat dus ook cellulose. Wanneer je een velletje papier in je vuist houdt is deze helemaal gekreukt. Wanneer je hetzelfde doet met een katoenen stof gebeurt er hetzelfde. Een klein, maar erg handig, geheugensteuntje dat velletje papier! Als we kijken naar het velletje papier en het absorberend vermogen ervan dan weten we dat deze erg goed is. Keukenrol wordt daarom ook van plantaardige stoffen gemaakt. Als we terug kijken naar de katoenen stof dan weten we dat deze vocht opneemt. Wist jij dat katoen 65% van zijn eigen gewicht aan water kan bevatten zonder te druppelen?

Aandachtspunten voor het wassen
Je hebt een katoenen jurk gekocht en je wilt deze wassen. Dan snappen we dat je niet meer goed weet waar je op moet letten. Er zijn ook zoveel verschillende soorten stoffen! Bij de eerste wasbeurt van katoen kan het zijn dat de stof iets krimpt. Dit ligt eraan of de stof al eens is gewassen tijdens de productie. Katoen is gevoelig voor krimpen en zal dit ook (vaak erg summier) doen bij hoge temperaturen tijdens de eerste wasbeurten. Ook kan het zijn dat de stof wat kleur afgeeft. Dit is vooral bij nieuwe jeans. Was daarom bij de eerste wasbeurten alleen dezelfde kleuren van je nieuwe kledingstuk en was altijd je kleding binnenste buiten! Laat je katoenen jurk ook niet in de zon drogen. Dit kan ervoor zorgen dat je jurk verkleurt. Dat willen we niet J. Nadat de stof is opgedroogd is je jurk gekreukt. Strijken is dus een must-do bij katoenen stoffen. Het strijken van de stof kan met hoge temperaturen, namelijk 150 tot 200 graden.

Benieuwd naar welke katoenen jurken wij in onze collectie hebben? Bekijk dan snel de selectie hieronder! ♥ 

 

Jurken van King Louie Zwarte jurken A-lijn jurken
Jurken van Esqualo Blauwe jurken Blousejurken
Jurken van Dressesonly Rode jurken Maxi jurken
Jurken van Smashed Lemon Groene jurken Overslagjurken
Jurken van Geisha Roze jurken Midi jurken
Jurken van K-Design Bruine jurken Jurken met korte mouwen
Jurken van Tramontana Witte jurken Jurken met lange mouwen

 

 

Gerelateerde berichten
  1. Polyester in kleding: feiten en fabels Polyester in kleding: feiten en fabels Polyester in kleding: veel vrouwen hebben er een hekel aan! Omdat ze bij polyester nog altijd denken aan zweet, badpakkenstof, glimmende textuur, weinig draagcomfort. Geloof ons, ook wij hebben de jaren ’80 en ’90 horror van polyester in traini